2021 Ek Atama Olacak Mı

2021 Ek Atama Olacak mı?

2021 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapacağını duyurdu. Bu atama, 2020 yılında yapılan 20 bin atamayla birlikte toplamda 40 bin öğretmen ataması anlamına geliyor. Ancak, bu atama sayısı, öğretmen adaylarının beklentilerini karşılamaktan uzak kaldı. Özellikle, KPSS’nin geçerlilik süresinin bir yıla indirilmesi ve pandemi kısıtlamaları nedeniyle atanamayan öğretmenler, ek atama talep ediyor.

Ek Atama Neden Gerekli?

Ek atama talebinin temel nedeni, öğretmen açığı. Türkiye’de her yıl binlerce öğretmen atanıyor. Ancak, bu atamalar, öğretmen açığını kapatmaya yetmiyor. MEB’in verilerine göre, Türkiye’de şu anda 175 bin civarında öğretmen açığı bulunuyor. Bu açık, özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerde daha da hissediliyor.

Ek atama talebinin bir diğer nedeni de, KPSS’nin geçerlilik süresinin bir yıla indirilmesi. MEB, 2021 yılında, KPSS’nin geçerlilik süresini bir yıla indirdi. Bu karar, öğretmen adaylarının mağdur olmasına neden oldu. 2020 yılında KPSS’ye giren öğretmen adayları, 2021 yılı Eylül ayında açıklanacak olan KPSS sonuçlarının ardından, bir yıl içinde atanamazsa, puanları geçersiz olacak. Bu durum, öğretmen adaylarının kariyer planlarını yapmalarını ve ekonomik olarak zor durumda kalmalarını beraberinde getiriyor.

Ek Atama Olacak mı?

MEB, 2021 yılında ek atama yapılıp yapılmayacağını henüz açıklamadı. Ancak, ek atama talebinin giderek artması ve bu talebin siyasi partiler tarafından da desteklenmesiyle birlikte, ek atama yapılması olasılığı güçleniyor.

Ek Atama İçin Ne Yapılabilir?

MEB, ek atama talebini değerlendirirken, aşağıdaki hususları göz önünde bulundurabilir:

  • Öğretmen açığı
  • KPSS’nin geçerlilik süresi
  • Pandemi kısıtlamaları

MEB, bu hususları dikkate alarak, ek atama yapma kararı alırsa, bu atamanın aşağıdaki hususları göz önünde bulundurularak yapılması uygun olacaktır:

  • Ek atama, öğretmen açığı olan bölgelere yönelik yapılmalıdır.
  • Ek atama, KPSS’de yüksek puan alan adaylar arasından yapılmalıdır.
  • Ek atama, öğretmen adaylarının mağduriyetini giderecek şekilde yapılmalıdır.

Sonuç

2021 yılında ek atama yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil. Ancak, ek atama talebinin giderek artması ve bu talebin siyasi partiler tarafından da desteklenmesiyle birlikte, ek atama yapılması olasılığı güçleniyor. MEB, ek atama talebini değerlendirirken, öğretmen açığı, KPSS’nin geçerlilik süresi ve pandemi kısıtlamaları gibi hususları göz önünde bulundurmalı ve ek atama, öğretmen açığı olan bölgelere yönelik, KPSS’de yüksek puan alan adaylar arasından ve öğretmen adaylarının mağduriyetini giderecek şekilde yapılmalıdır.


Yayımlandı

kategorisi