dilekçe yazım kuralları şablonu ve dilekçe örneği 2014

Dilekçe Yazım Kuralları 2017-2018 Dilekçe Şablonu ve Örneği

dilekçe yazım kuralları şablonu ve dilekçe örneği 2014

Hiç bilmeyenler için dilekçe yazımı tam bir kabus haline gelebilir. İnsan işi düşmeyene kadar dilekçenin nasıl yazıldığıyla hiç ilgilenmez ve buna vakit bile ayırmayı gereksiz görür. Fakat ne olursa olsun, hayat çok da kısa değil ve günün birinde mutlaka dilekçe yazmak zorunda kalacağız.

Böyle zamanlarda işinizi kolaylaştırmak için bu sayfada hem dilekçenin nasıl yazılacağını, hem dilekçe yazmanın tüm kurallarını, hem sıkça yapılan hataları, hem de çeşitli dilekçe örneklerini paylaşıyorum. Umarım işinize yarar ve beğenirsiniz.

dilekçe yazma örneği

dilekçe yazımında tarih

örnek dilekçe

Dilekçe Yazarken Uyulması Gereken Kurallar

  • Sorun hangi kurumu ilgilendiriyorsa dilekçeye ona hitap edilerek başlanmalıdır.
  • Nesnel olunmalıdır.
  • Hiyerarşik düzene dikkat edilmelidir.
  • Yer ve tarih belirtilmelidir.
  • Çizgisiz beyaz kâğıt kullanılmalıdır. Kâğıdın arka yüzüne geçilmemeli, çok gerekliyse ikinci kâğıt kullanılmalıdır.
  • Bilgisayarla ya da daktiloyla yazılmalı; el yazısı kullanılması halinde yazının kitap harfleriyle açık ve okunaklı olmasına özen gösterilmelidir.
  • Ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanılmalıdır.
  • İstenen şey yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve kesinlikle aşılmamalıdır. Bir şikâyet söz konusuysa sorun mutlaka belgelere ve tanıklara dayandırılarak açıklanmalıdır.
  • Sorun/durum ya da dilek kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmemelidir.
  • Dalkavukluğa ve yalvarmacılığa asla yer verilmemelidir.
  • Doğru, düzgün, özenli ve temiz bir Türkçeyle yazılmalıdır.
  • Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Dilekçe mutlaka imzalanmalıdır.
  • Dilekçe sahibi, adını ve açık adresini belirtmelidir.
  • Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda “ekler” başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.
  • Bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanmışsa “….durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim“; üst makamın bir sorunu çözmesi ya da bir işlemi başlatması isteniyorsa “gereğini saygılarımla arz ederim“, yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa “izninizi saygılarımla arz ederim” gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.
  • Genel kısaltmalar dışında kısaltma kullanılmaz.
  • Dilekçe yalnızca makamlara hitaben yazılır; kişilere hitaben dilekçe yazılmaz.
  • Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder.

Dilekçedeki Öğelerin Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?

Genel bir dilekçede 6 temel öğe vardır:

  1. Tarih
  2. Makam adı (ve gerekirse ili veya açık adresi.)
  3. Konu metni
  4. İmza
  5. Dilekçeyi yazan kişinin adı
  6. Dilekçeyi yazan kişinin adresi

Dilekçe Örnekleri

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA,

Ümraniye ilçesi Dereköy Mahallesinde yapılan kazılar sonucu çevre kirliliği oluşmuştur. Yaklaşık bir aydır, açılan çukurlar kapatılmadığı için yollarda çamur birikintileri oluşmuştur ve çukurlar cadde trafiğini olumsuz etkilemekte, çevre ve görüntü kirliliğine neden olmaktadır. Bu çukurların en kısa sürede kapatılması gereğini bilgilerinize arz ederim.

(İMZA BURADA)

Adı SOYADI

dilekçe örneği, Dilekçe Nasıl Yazılır-Hazırlanır (Örnek Dilekçe), Dilekçe Yazmanın Kuralları, Dilekçedeki Öğelerin Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?, Dilekçe Örnekleri, dilekçe, dilekçe nasıl, dilekçe nasıl yazılır, dilekçe nasıl yapılır, örnek dilekçe, dilekçe örnekleri, dilekçe yazma,dilekçe, dilekçe nasıl, dilekçe nasıl yazılır, dilekçe nasıl yapılır, örnek dilekçe, dilekçe örnekleri, dilekçe yazma, dilekçe örnekleri

Burada konu kısmını eklemek önemlidir. Çünkü yazdığınız dilekçe daha çabuk işlem görecektir. Çünkü hangi makama ve hangi bölüme göndereceğini dilekçenin tamamını bile okumadan direk olarak bu şekilde anlayabilir.

Eğer bu dilekçe bir bildirime cevap olarak yada onunla ilişkili olarak hazırlanmışsa, alttaki örnekte “konu” yazan kısmın hemen altına bulunan “ilgi” kısmına bunu ekleyiniz.

Örnek verecek olursak;
İLGİ: 05.3.2008 tarih ve 1234 sayılı yazınız.

dilekçe örneği, Dilekçe Nasıl Yazılır-Hazırlanır (Örnek Dilekçe), Dilekçe Yazmanın Kuralları, Dilekçedeki Öğelerin Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?, Dilekçe Örnekleri, dilekçe, dilekçe nasıl, dilekçe nasıl yazılır, dilekçe nasıl yapılır, örnek dilekçe, dilekçe örnekleri, dilekçe yazma,dilekçe, dilekçe nasıl, dilekçe nasıl yazılır, dilekçe nasıl yapılır, örnek dilekçe, dilekçe örnekleri, dilekçe yazma, dilekçe örnekleri

 

Dilekçenin Bölümleri ve Yazım Kuralları

1. Başlık Ve Sayı Yazım Farkı

Başlık, kurumu adresi, telefonu, unvanı, logosu vs. bilgileri ile tanıtır. Bu bilgilerin bir kısmı özel şahıslarda olmadığı için, kendine ait bilgileri gönderici adresi bölümünde yazacaktır. Sayı bölümü kurumların gelen giden evrak takibini içindir. Özel şahısların evrak takibi ve arşivleme ihtiyacı olmadığı için dilekçede sayı yazılmaz.

2. Tarih

Tarih bölümü resmi yazılardaki gibi yazılabilir. Ancak uygulamada sıkça görüldüğü gibi metin bölümünün bitiminden itibaren tarihi yazabilirsiniz.

3. Adres Bölümü (Dilekçenin Gönderileceği Kurumun Adresi)

Bu bölüm resmi yazı veya iş yazılarındaki adres düzenlemesi aynı yazılabilir. Uygulamada daha yaygın kabul gören biçimde adresin hitaba dönüştürülmesi ve satır boyu uzatılıp -kelimelerin baş harfi veya hepsi- büyük harfle yazılabilir. Bu durumda il ismi üst satırla aynı hizada bitecek şekilde bir alt satıra altı çizili olarak yazılır.

4. Metin Bölümü

Şekil yönünden resmi yazı ile aynı olmasına rağmen içerik olarak çok önemli iki temanın en az iki paragrafta bulunması gerekir. 1. paragrafta dilekçe sahibinin talebine esas olan konuda yeterliliğini ve niteliklerini belirtmek suretiyle kendini tanıtması gerekir. 2. paragrafta dilekçe sahibi talebini açıklar. Saygı ibaresi dilekçelerde çok önemlidir. Bu husus metnin sonunda “…saygılarımla arz ederim.”  şeklinde veya iş yazılarında olduğu gibi ayrı bir satıra da yazılabilir. Tarih bölümü yukarıda oluşturulmamışsa, metnin sonuna eklenir.

5. İmza Bölümü

Metin içinde saygı belirtilmişse resmi yazı gibi, metin içinde saygı belirtilmemişse iş yazısı standardında yazılır.

6. Dilekçe Sahibinin Adresi Bölümü

Resmi yazı ve iş yazılarında bulunmayan bu bölüm dilekçenin imza kısmından sonra 5 satır boşluk bırakılıp sol bloğa dayalı yazılır. Adresin her satırı sol bloktan başlar, bütün kelimelerin baş harfi büyük yazılır. Kasaba ve şehir ismi en alt satıra yazılır. Bu bölümün 1. satırına “Adres:” kelimesi yazılabilir.

Dilekçe Örneği – 1 :

örnek dilekçeler

Dilekçe Örneği – 2 :

örnek dilekçeler

Dilekçe Örneği – 3 :

örnek dilekçeler

Resmi Makama Dilekçe Nasıl Yazılır?

Kaynak: Pamuk Yayıncılık – Resulullah’ın Dilinden Surelerin ve Duaların Esrârıi Hikmeti ve Fazileti.
Dilekçe nasıl yazılır, nelere dikkat edilir örnekleri ile beraber hep birlikte göreceğiz. Dilekçenin hazırlanması, yazılması her ne kadar toplumumuz tarafından hafife alınan bir durum olsada aslında karşımıza çıktığında bizi utandırabilecek bir duruma sokabilir. Bu yüzden dilekçenin nasıl yazıldığını bilmemizde her zaman fayda var.

Dilekçe nasıl yazılır?

Başlık

Kağıdın en üst kısmından 5 cm kadar aşağıya ve orta kısıma “T.C” sembolü eklenir. Bir alt satıra ise kurumun yasal adı büyük harfle eklenir. Üçüncü alt satırda ise birim adı yazılır.

Örnek:

Kurum isminin sonuna denk gelecek şekilde bir alt satıra kurumun bulunduğu İl/İlçe adı yazılmalıdır.

Tarih

Dilekçeyi yazdığınız tarihi dilekçede belirtmelisiniz. Başlığın sağ tarafına gelecek şekilde dilekçe tarihinizi belirtiniz.

İstek veya Şikayet

Tarihinizi attıktan sonra istek veya şikayetinizi yazmaya başlayabilirsiniz. İlk satır boşluğunu 1 cm kadar içerde bırakarak yazınız. İstek veya şikayetinizi belirtmeden önce kendinizi kısaca tanıtın. Daha sonra istediğiniz hususa giriş yapabilirsiniz. İstek veya şikayetinizi belirtirken öz bir anlatım şekli tercih edin.

İstek veya şikayetinizi dile getirdikten sonra satışbaşı yapılır. “Gereğini arz ederim.”, “Gereğini rica ederim.”, “Gereğini bilgilerinize sunarım.” gibi saygı sözcükleri tercih edilir.

Üst makamdan birine yazıyorsanız “Gereğini arz ederim.”, alt makamdan birine yazıyorsanız “Gereğini rica ederim.”şeklinde saygı sözünüzü belirtebilirsiniz.

Adınız Soyadınız ve İmzanız

Saygı sözünüzden hemen sonra sağ tarafa Adınızı ve Soyadınızı yazdıktan sonra imzanızı atınız.

Adres

Karşı tarafın size ulaşabilmesi için adres bırakmalısınız. Adınız, Soyadınız ve imzanızın bulunduğu yerin sol karşısına adresinizi yazınız.

Ek Dosya

Dilekçeyle birlikte ek belgelerde vermeniz gerekiyorsa sol alt köşeye 1-, 2-, 3- diye sıralayarak belgelerin isimlerini yazarak dilekçede belirtebilirsiniz.

Sıkça Sorulanlar:

Dilekçede tarih nerede olur, nereye atılır?

Sağ üst köşeye, Ad Soyadın hemen üstüne ya da cümlenin bittiği yere yazılabilir.

Dilekçede ad soyad, imza nerede olur?

Saygı sözünün bir alt satının sağ tarafında yer alır.

Yukarıda verilen bilgiler internetten derlenerek yazılmıştır. Eğer bu bilgiler içinde yanlış olduğundan veya eksik olduğundan çok emin olduğunuz şeyler varsa, lütfen aşağıdaki yorum kutusuna bunları yazarak bizi bilgilendiriniz. Böylece bu sayfayı güncelleyerek en doğru bilgileri siz değerli ziyaretçilerimiz ile paylaşalım. İlginiz ve çabanız için şimdiden teşekkür ederiz.


Yayımlandı

kategorisi